Videoöverföring

 

 

Har du gamla VHS-band liggande du inte sett på allt för många år. Dags att ta en titt på dem igen? Kom in med banden så hjälper jag dig. Jag kan överföra:

  • VHS
  • VHS-C
  • S-VHS
  • mini-DV
  • 8mm (kassett, inte smalfilm, på gång dock)
  • Hi8
  • Digital8

Varför välja mig att göra detta jobbet.
Jo, för jag ger dig du vill ha. Vill du ha det färdigt på en DVD med meny så löser jag det. Önskar du hellre få råmaterialet och redigera själv så får du så klart det. Har du en smart-tv och vill sätta USB-minnet direkt i TVn så ska du se att det går att lösa!
Ska jag klippa och göra en mer attraktiv film att se på så fixar jag självklart det med. Du väljer helt vad du vill ha gjort. Kanske du råkat filma marken under en halvtimme mitt i bandet, säg till så klipper jag bara bort det, enkelt.

Så det jag erbjuder är valmöjligheter!

Kvaliteten på ett VHS är självklart betydligt sämre än vad vi idag är vana vid, högupplöst digitalt-tv, dvd och så klart bluray och 4K. Så vilken kvalitet kan man förvänta sig?

Titta på filmerna nedan och avgör själv. På en telefon/surfplatta ser det rätt ok ut och på en 50 tum TV eller större så blir det så klart grynigare och inte alls samma detaljer. Mer om detta finna att läsa om längre ner på sidan.

Kostnader

1-3 filmer , 200kr/st

4 – 9 filmer, 185kr/st

10 och fler filmer, 175kr/st

Alla filmer genomgår manuell kontroll för bland annat ljus och skärpa.

I priset ingår en film på helst max 2 timmar per DVD utan meny i pappfodral. Att det är just två timmar per DVD är pga att det blir en tydlig kvalitetsförsämring om man lägger på längre filmer. Bättre att dela på flera skivor i så fall, 50kr för delning och två skivor (utan meny).
ELLER
Önskar du hellre ha filmen på USB-minne så har jag det också. Då ingår filmen kodad och klar efter just din önskan. USB-minnet kostar i skrivande stund:
– 8Gb 150kr
– 16Gb 200kr

Tillval som kan göras
DVD med meny, nytt kapitel automatiskt exempelvis var 5:e eller 10:e minut – 100kr
DVD med meny, manuellt inlagd ex på bröllop – sånger, vigseltal, bibelläsning, utgång mm – pris från 150kr.
Extra skivor -50kr styck
Titel-skyltar, ex John 30år eller möhippa Eva 1986. Första skylten ingår, sedan 20kr/st
Hårdfodral med omslag och bilder ifrån videon, även vilken text som ska stå med -200:- (mängdrabatt)

Längst ner på sidan kan du läsa mer om tekniken och varför det skiljer så extremt mycket i pris beroende på vilket företag man väljer för att få sin film överförd.


Filmen nedan är jag själv som filmat 1997 och har nu fört över det från VHS. De klipp som finns är gjorda live, alltså ingen jag gjort nu, det enda jag gjort i datorn med denna film är att jag lagt dit texterna. De gamla banden slits, på vissa ställen mer än andra, på detta band som de flesta band – i början. Ljudet är ifrån kamerans inbyggda.
Titta gärna lite extra på pianisten under låten Halleluja vid 1:31:40. Det går undan!


Bageriet

Filmen nedan är ifrån när jag var i Afrika 1999, jag hade då en VHS-C kamera med mig och filmade med. Den är överlagt till datorn ifrån bandet jag filmat på, ingen kopia med andra ord, ett band som inte knappt är tittat på alls. Så här har vi bland den bästa kvalité jag kan erbjuda om grundmaterialet är bra! Speciellt den första scenen utomhus då där är bra ljus.


Vad är det som kostar?

Här kommer en liten förklaring på hur det kan skilja så enormt mycket hos olika företag för samma sak.

Till att börja med så är proffsutrustning mycket dyrt, självklart! De största företagen som har denna utrustning har också jobbat med den i årtionden. Den servas och ses över kontinuerligt.

Personal är som alltid en mycket stor kostnadsfråga. Duktiga tekniker kostar, så enkelt är det.

Ok, allt det där är ju självklart men hur kan det vara så att det hos vissa företag kostar under 100kr för 2 timmar medans andra tar över 400kr för samma sak? Till att börja med. De företag som är dyrast skriver nästan alltid ut på sin hemsida vad de har för utrustning så att man kan kolla vad det är för något. De företag som är billigast gör det aldrig. Varför? Jo, för att de kanske till och med bara har en VHS/DVD-kombo spelare köpt i vilken elektronikbutik som helst. De trycker helt enkelt på play på VHS och rec på DVD. Ingen kontroll över huvud taget. Som vanligt får man vad man betalar för.

Detta ger ju frågan, kan proffsutrustningen göra bilden så mycket bättre. Detta är den svåraste frågan. Tänk så här. Ända fram tills mitten på 90-talet så var 24-26 tum tv en stor tv. 28-32 tum blev vanligare men detta var alltså det största man tittade på. Idag är 55 tum inga som helst problem. Tekniken CRT, alltså den gamla tjock-tv alla hade var byggd för analog tv och när den digitala tekniken tog över så var det en 50år gammal teknik som byttes bort . Den största fördelen med denna teknik var att den var så förlåtande, även med dålig signal fick man oftast en bild. Med den digitala teknik vi nu vant oss vid är det av eller på. Här finns inga mellanlägen. Detta ger att en gammal VHS har sin begränsning, de metallband man spelade in försämras dessutom med tiden då informationen helt enkelt försvinner (avmagnetiseras). Så kan då proffsutrustningen ge så mycket bättre bild. Letar man runt på internet och läser tester så ser man att man så klart får vad man betalar för MEN att inte så många kan se skillnaden på överföringen på sin egna TV där hemma.

Detta är dock inte samma sak som att köpa ett eget videofångskort i närbutiken för 300kr. De korten har definitivt sina begränsningar i att plocka in signalerna. Detta har jag själv testat och kan stå för, har haft ett halvdussin kort sedan år 2000 då mitt första videofångskort hamnade i min dator, ett Matrox Marvel G400-TV.

När det gäller signalen som skickas så är det oftast en av två man använder för att fånga in video. De flesta “hemma”maskiner utnyttjar kompositkontakten, en kontakt där all bildinformationen skickas på en enda gång. Detta är även så det är lagrat på bandet. På de bättre maskinerna så finns en kontakt som heter s-video där bildinformationen helt enkelt är uppdelad (lite förenklat) i ljusstyrka och färgstyrka. Detta ger en mer detaljerad och stabil bild. Den bandspelare jag använder är dock en S-video-bandspelare just för att den kan plocka ur all information som finns att få!

På semiproffs-utrustning och bättre så finns även någonting som kallas för TBC, en tidssynkningsapparat. Denna hjälper bland annat till med att se till att inga bildrutor hoppas över hos sämre analoga inspelningar, så som VHS band, den jag har och använder är “datavideo TBC-1000”.

Upplösningen på bilden man vanligtvis fångar in video i är 720*576, alltså 0,4 Mp. En modern full-hd-tv har 2 Mp. De nya 4k-tvapparaterna är på fantastiska 8Mp. Detta förklarar lite hur dåligt med information det finns på ett VHS-band. Det är också pga av detta som man måste använda antiskak mycket restriktivt. Man behöver ju då “zooma” i dessa 0,4Mp för att få något att stabilisera bilden. Detta gör att bilden blir stabilare men på bekostnad på att skärpan blir ännu sämre än den var innan med en bild på kanske 0,3Mp! En enkel mobiltelefon fotar i 10-20Mp…

Varför bara två timmar på en skiva. När DVD dök upp sent 90-tal var det kodat med formatet mpeg2, (mpeg1 fanns på video-CD som aldrig slog i Sverige) dock en ren digital bild i samma upplösning som VHS. Det räckte inte så länge för sedan kom bluray med full-hd material, nu kodat i mpeg4. Detta för att få plats med extremt mycket mer information. Då DVD har ett lager med information så får det plats ca 4Gb medans på bluray är det 25Gb. Detta ger en otroligt mycket bättre bild än DVD. Ungefär som att gå ifrån VHS till DVD faktiskt, om man har ögon för att se de detaljer som nu finns på den tv/monitor man tittar på. I nästa steg, 4k som det heter är det hela 8Mp bild och nu räcker inte ens bluray till om man ska få plats med lite bonusmaterial till filmen.
Så, eftersom man nu är tvingad att använda mpeg2 vilket är nära 20 år gammalt så är gränsen för en OK bildkvalitet ca 1,5 till 2 timmar. Över det så ser de flesta att det blir en försämring i bilden. Dock går det lägga in betydligt mera men då delar jag hellre filmen på två skivor. Det finns även dvd-skivor med dubbla lager (8,5Gb), mer repkänsliga och betydligt dyrare. Önskas detta så har jag även dem.
Nu för tiden kodar men istället till en “efterföljare” till mpeg4 kallad h263 och h264 för att få så mycket material på så lite Gb som möjligt.

Så – vad har då jag för utrustning?

Den videobandspelare jag använder är en JVC SR-388E och är en S-video bandspelare med inbyggd TBC. Den klarar alltså VHS, S-VHS, VHS-C och S-VHS-C. Den är i sin tur kopplad till en fristående digital TBC (datavideo TBC-1000) som sedan kopplas till datorn.
Mitt videofångstkort är ett Blackmagic Design: Intentiy Pro 4k med vilken jag kan fånga in ända upp till det nya 4k om jag så skulle behöva ?
Sedan så redigeras allt i Adobe Premiere.

Hoppas att du som orkat läsa igenom detta förstår något av det jag förklarat.

/Daniel